Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle to popularne danie, które przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków. Można zaserwować je na słodko (zwykle z owocami sezonowymi) lub w wersji wytrawnej (najczęściej z mięsem). Miłośnicy knedli chętnie eksperymentują z ulubioną potrawą i faszerują je szpinakiem, soczewicą, grzybami, twarogiem… Istnieją też nietypowe warianty ciasta. Przykładowo, ziemniaki można zastąpić… twarogiem! Sprawdź, jak smaczne są knedle serowe ze śliwkami.
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 156
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10527
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 156
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10527
Składniki
Połącz twaróg z jajkami, mąką i miękkim masłem. Dodaj odrobinę soli i wyrób wszystkie składniki na jednolitą masę. Koniecznie posłuż się twarogiem dobrej jakości (bez zbędnych dodatków – w składzie powinna znajdować się tylko śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej).
Przygotowane ciasto na knedle owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. W międzyczasie umyj śliwki. Nakrój je tak, by usunąć z nich pestki, ale nie rozdzielaj połówek owoców. W środek każdego nasyp odrobinę cukru trzcinowego i cynamonu.
Podziel ciasto na tyle równych porcji, ile masz śliwek. Z każdej porcji uformuj kulkę i rozgnieć ją na placuszek. Ułóż na środku placuszków śliwki i owiń je ciastem, szczelnie zaklejając brzegi. Tak przygotowane knedle ugotuj w lekko osolonej wodzie. Będą gotowe do zjedzenia około minutę po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Roztop w rondelku trochę masła i polej nim knedle tuż przed podaniem. Możesz oprószyć je także cukrem pudrem.