Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Knedle w orzechowej skorupce"
Składniki
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, a następnie jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę (można je też zmielić w maszynce do mięsa).
Chwilę studzę, a następnie dodaję do masy jajko, szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną (ilość mąki zależy od tego, jak mączyste są ziemniaki, ja dodałam niecałe pół szklanki). Wyrabiam gładkie elastyczne cia sto.
Odrywam z niego po kawałeczku, robię w dłoniach niewielki placuszek i na środku układam śliwkę (wcześniej owoce myję i wycieram papierowym ręcznikiem, następnie śliwki przekrawam na pół, usuwam pestki i ponownie składam połówki). Śliwkę owijam ciastem, zlepiam dokładnie brzegi i formuję zgrabną kulkę.
Zrobione w ten sposób knedle gotuję w posolonym wrzątku 5 min od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową i całkowicie studzę.
Przyprawę do dań słodkich mieszam z jogurtem. Obtaczam w tym knedle, następnie panieruję je starannie w orzechach. Smażę na niezbyt moc no rozgrzanym oleju na złoty kolor.Źródło: Tina