Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z morelami i śliwkami

Knedle z morelami i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1454

Dodano:

Odsłon: 5057

Sezon na owoce podpowiada pomysły na obiady czy desery. Nie mogłam się oprzeć i nie zrobić knedli. Ciężko mi było zdecydować tylko czy ze śliwką czy z morelą. W takich sytuacjach nie rezygnuję z żadnej opcji i wybieram obie wersje:)

Składniki

  • 60 dkg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczka soli
  • morele i śliwki
  • Dodatkowo:
  • śmietana i cukier
  • mąka do podsypywania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane stłukłam tłuczkiem do ziemniaków i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę.

  2. Do ziemniaków dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam masę i uformowałam wałek. W miarę potrzeby podsypywałam mąką. Odcinałam z niego kawałki wielkości dużej moreli. Rozpłaszczałam na dłoni. Dłonie miałam umoczone w mące, żeby ciasto nie kleiło się.

    Układałam śliwkę albo morelę na placuszku i zaklejałam. Formowałam kulkę.

    Gotowałam moje knedle we wrzącej wodzie ok. 2-3 minut od ich wypłynięcia na wierzch.

  3. Podawałam ze śmietaną i cukrem - tak akurat lubimy. Można też podawać z bułką tartą na masełku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń