Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na owoce podpowiada pomysły na obiady czy desery. Nie mogłam się oprzeć i nie zrobić knedli. Ciężko mi było zdecydować tylko czy ze śliwką czy z morelą. W takich sytuacjach nie rezygnuję z żadnej opcji i wybieram obie wersje:)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1854
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4766
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1854
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4766
Składniki
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane stłukłam tłuczkiem do ziemniaków i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę.
Do ziemniaków dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam masę i uformowałam wałek. W miarę potrzeby podsypywałam mąką. Odcinałam z niego kawałki wielkości dużej moreli. Rozpłaszczałam na dłoni. Dłonie miałam umoczone w mące, żeby ciasto nie kleiło się. Układałam śliwkę albo morelę na placuszku i zaklejałam. Formowałam kulkę. Gotowałam moje knedle we wrzącej wodzie ok. 2-3 minut od ich wypłynięcia na wierzch.
Podawałam ze śmietaną i cukrem - tak akurat lubimy. Można też podawać z bułką tartą na masełku.