Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na owoce podpowiada pomysły na obiady czy desery. Nie mogłam się oprzeć i nie zrobić knedli. Ciężko mi było zdecydować tylko czy ze śliwką czy z morelą. W takich sytuacjach nie rezygnuję z żadnej opcji i wybieram obie wersje:)
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 92
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17859
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 482
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5633
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2895
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 92
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17859
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 482
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5633
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2895
Składniki
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane stłukłam tłuczkiem do ziemniaków i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę.
Do ziemniaków dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam masę i uformowałam wałek. W miarę potrzeby podsypywałam mąką. Odcinałam z niego kawałki wielkości dużej moreli. Rozpłaszczałam na dłoni. Dłonie miałam umoczone w mące, żeby ciasto nie kleiło się. Układałam śliwkę albo morelę na placuszku i zaklejałam. Formowałam kulkę. Gotowałam moje knedle we wrzącej wodzie ok. 2-3 minut od ich wypłynięcia na wierzch.
Podawałam ze śmietaną i cukrem - tak akurat lubimy. Można też podawać z bułką tartą na masełku.