Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i zaskakująca w smaku interpretacja tradycyjnych knedli ze śliwkami. Dziś te pyszne owoce zastąpiłam truskawkami. Efekt okazał się strzałem w dziesiąte. Doskonałe na obiad.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4676
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4676
Składniki
Truskawki myjemy, szypułkujemy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę oraz rozkłócone jajko z żółtkiem. Ciasto zagniatamy. Formujemy rulon, który dzielimy na ok. 15 części. Do każdego lekko spłaszczonego kawałka ciasta wkładamy po jednej truskawce. Zlepiamy. Wodę z odrobiną oleju(aby nie sklejały się) zagotowujemy. Wrzucamy knedle do gotującej wody. Czekamy, aż wypłyną. Cedzimy, zostawiamy do momentu ostudzenia. Możemy te knedle podawać polane masłem i cukrem lub samym cukrem.
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga!