Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1004

Dodano:

Odsłon: 210

Pyszna i zaskakująca w smaku interpretacja tradycyjnych knedli ze śliwkami. Dziś te pyszne owoce zastąpiłam truskawkami. Efekt okazał się strzałem w dziesiąte. Doskonałe na obiad.

Składniki

  • woda 500 ml
  • truskawki 200 g
  • biały ser 200 g
  • mąka pszenna Typ 500 150 g
  • cukier 20 g
  • Olej rzepakowy 5 ml
  • jajko 1 szt.
  • żółtko 1 szt.
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, szypułkujemy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę oraz rozkłócone jajko z żółtkiem. Ciasto zagniatamy. Formujemy rulon, który dzielimy na ok. 15 części. Do każdego lekko spłaszczonego kawałka ciasta wkładamy po jednej truskawce. Zlepiamy. Wodę z odrobiną oleju(aby nie sklejały się) zagotowujemy. Wrzucamy knedle do gotującej wody. Czekamy, aż wypłyną. Cedzimy, zostawiamy do momentu ostudzenia.
    Możemy te knedle podawać polane masłem i cukrem lub samym cukrem.

  2. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń