Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Knedle ze śliwkami i makiem"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 67
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 305
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 67
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 305
Składniki
40 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji 1,80 zł • Przepis na 4 porcji.
Ziemniaki gotuję, studzę i dokładnie mielę. Purée przekładam do miski, dodaję twaróg, jajko, mąkę, olej i szczyptę soli. Zagniatam gładkie ciasto. Z umytych śliwek wyjmuję pestki.
Ciasto kroję na kawałki jednakowej wielkości i lekko je spłaszczam. Na każdym placuszku układam śliwkę i dokładnie zlepiam. Wrzucam partiami do wrzącej, posolonej wody. Gotuję około 4-5 minut aż od wypłynięcia.
Gotowe knedle polewam stopionym masłem, posypuję makiem oraz cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie