Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Knysze - pieczone drożdżowe pierogi z Kresów"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
??Do ciepłego mleka dodaj drożdże. Wymieszaj z cukrem i trzema łyżeczkami mąki. Odstaw na kilka minut.
Do miski wbij jajka, dodaj podrośnięty rozczyn, mąkę i roztopione chłodne masło. Wyrób masę na elastyczne ciasto. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką i odłóż do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Na rozgrzanym oleju przesmaż pokrojoną kiełbasę i po- szatkowaną kapustę i cebulę. Podlej wodą, podduś, dołóż koncentrat, sól oraz pieprz i podgrzewaj 10-15 minut.
Ciasto rozwałkuj, wytnij koła (o średnicy ok. 9 cm). Na każdy kawałek nałóż farsz i zlep w kształt pieroga.
Gotowe knysze ułóż na blasze i posmaruj je roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piecz 20 minut w 190°C.
Czas przygotowania: 80 min, ilość kalorii na 1 porcję: 370. Stopień trudności: średnie
<strong>Katarzyna Cukier z Drzewicy</strong>Źródło: Telemax