Do góry

Dania główne Przepis na:

Kociołek z piekarnika

Kociołek z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 11599

Zapach dymu z ogniska i trzaskające iskry ognia … pamiętacie te czasy młodości ? Beztroskie, cudowne i takie nieskomplikowane. Do tego gitara i śpiewy do świtu. Ale coś za bardzo odbiegłam od tematu, bo właściwie chodzi mi o kociołek. Taki żeliwny, masywny, okopcony dymem, a w środku…kapusta, ziemniaczki, warzywa, kiełbasa, mięsko i przyprawy, a do tego kufel zimnego piwa z wielką pianką :) Uroczy widok, prawda? Ale co zrobić kiedy za oknem wieje, leje, ogniska rozpalić się nie da, a coś dobrego zjeść by się chciało? Proponuję kociołek w domu!

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z kapusty odkładamy cztery wierzchnie liście, resztę szatkujemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w grube krążki, cebulę w plastry, ziemniaki w kostkę.
    Udka przekrawamy na pół, pieprzymy, solimy, obsypujemy ziołami z każdej strony. To samo robimy z karczkiem. Jeżeli plastry karczku są bardzo duże przekrawamy je na pół. Na dno garnka wykładamy plastry boczku. Układamy warstwę kapusty, ziemniaków, marchewki, pietruszki, cebuli, solimy, pieprzymy, układamy liście laurowe i ziele angielskie.
    Na to wykładamy przyprawiony karczek. I znowu układamy warstwę kapusty, marchewki, pietruszki, cebuli i ziemniaków. Nie dodajemy tym razem liści laurowych i ziela.
    Przyprawiamy tylko solą i pieprzem. Zalewamy wszystko zmiksowanymi pomidorami z puszki lub układamy obrane ze skórki i pokrojone w plastry świeże pomidory. Na to wykładamy przyprawione udka.

  2. Przykrywamy wszystko liśćmi kapusty, przykrywamy garnek pokrywą i wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika. Kiedy kociołek nabierze temperatury i zacznie wszystko bulgotać, zmniejszamy ogień do minimum, aby wszystko sobie godzinkę pyrkało. Po godzinie sprawdzamy czy mięso i warzywa są miękkie, po czym wykładamy na talerze i zajadamy. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mark5 04 kwietnia przepis mi sie cholernie podoba ,taki na biwak albo na ogrodek,ale skad wziasc taki duzy garnek zeliwny?specjalnie kupowac?czy mozna jakos inaczej. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń