Do góry

Dania główne Przepis na:

Kofta z jagnięciny

Kofta z jagnięciny

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 8457

Dodano:

Odsłon: 36

Smaczny pomysł na "Kofta z jagnięciny"

Składniki

  • 70 dag mielonej jagnięciny
  • po łyżeczce kurkumy, mielonych nasion kolendry i płatków chili
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • duża czerwona cebula
  • oliwa. Sos:
  • 35 dag pomidorów pelatti
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • po łyżeczce kurkumy, chili, nasion kolendry, brązowego cukru i octu balsamicznego. Dodatkowo: pęczek kolendry
  • pestki granatu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone (może być wymieszana jagnięcina z wołowiną) połącz ze wszystkimi przyprawami oraz drobno pokrojoną cebulą z czosnkiem.

  2. Dokładnie całość zagnieć i uformuj równe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.

  3. Przygotowane włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzej na patelni oliwę i obsmaż pulpeciki z każdej strony. Odłóż je do miseczki.

  4. Następnie na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną wcześniej cebulę i czosnek do sosu. Dodaj przyprawy oraz pokrojone w kostkę pomidory pelatti. Wlej ocet balsamiczny, wsyp brązowy cukier oraz sól. Zanurz w sosie pulpeciki i gotuj całość na małym ogniu około 10 minut.

  5. Gotową koftę posyp posiekaną kolendrą i pestkami granatu.

    Źródło: Kurier TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń