Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kolorowa frittata z czerwoną papryką i porem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 145
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 145
Składniki
Obrane ziemniaki ugotuj w całości w posolonym wrzątku. Odcedź i pokrój.
Por oczyść, dokładnie opłucz, pokrój w średniej grubości plasterki. Czerwoną paprykę pokrój w paseczki.
Na niewielkiej ilości masła i oliwy smaż przez chwilę na dużym ogniu paprykę. Zdejmij ją z patelni. Następnie tak samo podsmaż pory. Przypraw je solą, pieprzem, kurkumą i gałką muszkatołową.
Roztrzep jajka z kwaśną śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni (20-24 cm) rozłóż wymieszane ziemniaki, paprykę i por. Zalej je jajkami ze śmietaną. Wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj około 10 minut. Wierzch powinien się ściąć, ale nie na sztywno.
Frittatę można również usmażyć – na niewielkim ogniu i pod przykryciem.
Tę potrawę można dodatkowo wzbogacić pokrojoną w kostkę podsmażoną kiełbaską (pamiętajmy tylko, żeby usunąć z patelni wytopiony tłuszcz).
70 minut
Porcja 170 kcal
Koszt porcji ok. 3,10 zł
Przepis na 2 porcjeŹródło: Kobieta i życie