Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Konfitura agrestowa z gruszkami"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 478
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 192
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 478
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 192
Składniki
Agrest oczyść, opłucz, osącz na sitku. Gruszki umyj, obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Miąższ potnij na kawałeczki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Owoce przesyp do szerokiego garnka o grubym dnie. Zasyp cukrem żelującym. Jeśli lubisz, do owoców możesz dodać rdzeń jednej laski wanilii.
Poczekaj, aż owoce puszczą sok, następnie postaw je na ogniu. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj 4 min.
Mieszaj, aby konfitura nie przypaliła się. Pod koniec usuń pianę, która utworzy się na powierzchni.
Gorącą konfiturę wymieszaj z likierem. Przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć, postaw do góry dnem i wystudź.Źródło: Naj