Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Konfitura mandarynkowa"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 246
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35169
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 246
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35169
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Składniki
Dokładnie umyte cytrusy włóż do garnka, dodaj goździki i wlej tyle wody, żeby owoce były przykryte. Garnek wstaw na ogień, a gdy całość zacznie się gotować, zmniejsz płomień i gotuj ok. 45 minut, aż owoce będą miękkie.
Cytrusy z goździkami wyjmij z garnka. Owoce wystudź. Wywar, w którym się gotowały pozostaw. Owoce przekrój na pół i wyciśnij z nich sok.
Pestki i błonki pozostałe na sitku wyciskarki zbierz i zawiń w kawałek gazy (robiąc z niej woreczek przewiązany nitką). Skórki z kilku mandarynek pokrój w cienkie paski lub małe kawałki.
Do garnka wlej sok wyciśnięty z owoców, dodaj skórki, kilka kropli aromatu waniliowego oraz gazę z pestkami i błonkami z owoców. Wlej płyn w którym gotowały się owoce, przykryj i odstaw na noc.
Następnego dnia wyjmij gazę i zagotuj sok z dodatkami. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu ok. 45-60 min, od czasu do czasu mieszając. Jeśli pojawią się szumowiny, usuń je łyżką cedzakową.
Kiedy masa zgęstnieje i nabierze konsystencji kisielu, zdejmij naczynie z ognia i odstaw na 5 minut do przestygnięcia. Konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Przechowuj w ciemnym i suchym pomieszczeniu.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja (100 g): 190 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie