Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Konfitura morelowa z rumem"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Składniki
Umyte morele sparz wrzątkiem, ostudź. Nożykiem delikatnie obierz ze skórki. Przekrój na połówki, usuń pestki. Z cytryny wyciśnij sok. Odważ 1 kg moreli i przełóż do garnka. Zalej przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny (morele koniecznie muszą być zakryte w całości). Odstaw na 30 minut a następnie owoce dokładnie osącz.
Do rondla wsyp cukier, zalej 2 szklankami wrzątku. Zamieszaj i gotuj, aż do otrzymania gęstego syropu. Włóż owoce i gotuj na bardzo małym ogniu przez 20-30 minut. Od czasu do czasu zestawiaj rondel z ognia i potrząsaj nim kolistym ruchem oraz zbieraj wytwarzającą się pianę.
Rondel zestaw z ognia, przykryj i odstaw do następnego dnia. Czynność tę powtórz jeszcze dwukrotnie (drugiego i trzeciego dnia). Ostatniego dnia do konfitury, po podgrzaniu jej, dodaj rum i delikatnie wymieszaj.
Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych i wysuszonych słoików i szczelnie je zakręć. Postaw na ok. 30 minut do góry dnem, wtedy ujdzie z nich pozostałe powietrze i jednocześnie wieczko zostanie wyjałowione. Przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu a zachowają piękny, intensywny kolor.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Słoiczek: 1100 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie