Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kopytka leniwe na słodko... ! smak dzieciństwa mniam...
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 677
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 63
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 77
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 677
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 63
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 77
Składniki
SERA BIAŁEGO NIE MOŻE BYĆ WIĘCEJ NIŻ ZIEMNIAKÓW - MNIEJ WIĘCEJ SERA O POŁOWE MNIEJ NIŻ ZIEMNIAKÓW
Do miski wrzucić zmielone ziemniaki, zmielony ser, jajko, szczypta soli i mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszać ręką i dosypywać po trochu mąkę tortową, aż ciasto nie będzie się kleić (nie przesadzić, żeby nie wyszło za suche). Stolnicę oprószyć mąką i kawałek ciasta rolować, aż wyjdzie długi pasek. Pokroić w kawałki i ugotować w wrzącej osolonej wodzie. Tak robimy z całym ciastem
Margarynę roztapiamy w rondelku i wsypujemy trochę bułki tartej (ilość dowolna zależy jak kto lubi - bardziej płynna czy bardziej suchą chodź doradzam płynniejszą). Musi ona trochę się tak jakby podsmażyć ale nie spalić więc często ją mieszamy. Powinna mieć złoty kolor i zmięknąć.
Ugotowane kopytka polać bułką tartą i wymieszać. Podawać z cukrem.