Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kopytka po sycylijsku"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Cebulę oraz czosnek obierz, poszatkuj. Chili oczyść z pestek, posiekaj. Umyty bakłażan pokrój w kostkę. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju.
Na rozgrzany olej wrzuć kawałki bakłażana. Smaż, mieszając, aż warzywo zacznie miękknąć. Wówczas dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem. Smaż, mieszając, jeszcze kilka minut.
Do przesmażonych składników dodaj koncentrat pomidorowy, białe wino oraz lekko rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą. Całość duś ok. 20 minut. Na koniec dodaj posiekane chili. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Ziemniaki wyszoruj, ugotuj do miękkości w łupinach z dodatkiem soli. Odcedź i ostudź. Obierz, a potem przepuść przez praskę. Dodaj jajko i mąkę, dopraw solą. Zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta formuj wałeczki, krój na małe kawałki, zrób na nich wzory widelcem. Gotuj we wrzątku, aż wypłyną. Wymieszaj z sosem. Posyp tartym parmezanem.
Czas ok. 70 min; porcja – 630 kcal, cena 2,80 zł.
Na kopytka najlepsze są ziemniaki stare, mączyste, które zawierają sporo skrobii, a bardzo mało wody. Jeśli przyrządzasz włoską wersję klusek, nie miel ich i nie miksuj, bo ciasto będzie zbyt kleiste.Źródło: Świat kobiety