Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to fantastyczne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Kopytka z dyni to znacznie zdrowsza alternatywa dla klasycznych kopytek, a smak kopytek z dyni jest niezastąpiony, ponieważ dynia prowansalska ma wyjątkowo bogaty smak, nieco słodkawy z lekko orzechową nutą. Jeżeli nie masz pod ręką akurat tego rodzaju dyni, to polecamy zastąpić ją dynią hokkaido. Kopytka wychodzą wyjątkowo kremowe, delikatne w smaku i o pięknym pomarańczowym kolorze. Z masłowym wykończeniem to prawdziwa rozkosz dla zmysłów.
Łyżka cedzakowa, większy garnek, nóż, naczynie żaroodporne lub blaszka do pieczenia
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 62
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 459
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1386
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1867
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 62
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 459
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1386
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1867
Składniki
Obierz dynię z twardej części. Usuń pestki z miąższem. Następnie pokrój dynię na kawałki.
Dynię piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż zmięknie. Nie dodawaj w tym czasie tłuszczu, nie jest to potrzebne. Dodaj za to zioła, które nadadzą dyni smaku.
Gdy dynia będzie już gotowa, rozgnieć ją w misce na drobno za pomocą widelca, a następnie dodawaj mąkę, ale nie całą od razu. W ten sposób będzie dokładniej można połączyć mąkę z puree dyniowym. Dodaj również pół łyżeczki soli, 1 jajko, poszatkowane zioła (według uznania) i całość dobrze wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Tak powstałe ciasto powinno być dość elastyczne i nie za ciężkie.
Tak przygotowane ciasto podziel na kilka mniejszych części, np. 4 części i utwórz z ciasta wałki na kształt "węża" (rolujesz ciasto w podłużne, cieńsze części, aby później formować z nich kopytka).
Posyp blat mąką i weź jedną część ciasta. Ciasto podziel na kilka mniejszych klusek.
Przygotuj garnek i do gorącej, osolonej wody dodawaj kopytka. W trakcie gotowania kopytek mieszaj wodę. Kopytka, które wypłyną na wierzch, przełóż na talerz. Najlepiej wziąć jedną sztukę na próbę, przekroić na pół i sprawdzić, czy jest ugotowana.
Tak przygotowane kopytka możesz podsmażyć na patelni z masełkiem szałwiowym lub bazyliowym, albo polać po prostu masłem.