Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to fantastyczne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Kopytka z dyni to znacznie zdrowsza alternatywa dla klasycznych kopytek, a smak kopytek z dyni jest niezastąpiony, ponieważ dynia prowansalska ma wyjątkowo bogaty smak, nieco słodkawy z lekko orzechową nutą. Jeżeli nie masz pod ręką akurat tego rodzaju dyni, to polecamy zastąpić ją dynią hokkaido. Kopytka wychodzą wyjątkowo kremowe, delikatne w smaku i o pięknym pomarańczowym kolorze. Z masłowym wykończeniem to prawdziwa rozkosz dla zmysłów.
Łyżka cedzakowa, większy garnek, nóż, naczynie żaroodporne lub blaszka do pieczenia
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 96
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 96
Składniki
Obierz dynię z twardej części. Usuń pestki z miąższem. Następnie pokrój dynię na kawałki.
Dynię piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż zmięknie. Nie dodawaj w tym czasie tłuszczu, nie jest to potrzebne. Dodaj za to zioła, które nadadzą dyni smaku.
Gdy dynia będzie już gotowa, rozgnieć ją w misce na drobno za pomocą widelca, a następnie dodawaj mąkę, ale nie całą od razu. W ten sposób będzie dokładniej można połączyć mąkę z puree dyniowym. Dodaj również pół łyżeczki soli, 1 jajko, poszatkowane zioła (według uznania) i całość dobrze wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Tak powstałe ciasto powinno być dość elastyczne i nie za ciężkie.
Tak przygotowane ciasto podziel na kilka mniejszych części, np. 4 części i utwórz z ciasta wałki na kształt "węża" (rolujesz ciasto w podłużne, cieńsze części, aby później formować z nich kopytka).
Posyp blat mąką i weź jedną część ciasta. Ciasto podziel na kilka mniejszych klusek.
Przygotuj garnek i do gorącej, osolonej wody dodawaj kopytka. W trakcie gotowania kopytek mieszaj wodę. Kopytka, które wypłyną na wierzch, przełóż na talerz. Najlepiej wziąć jedną sztukę na próbę, przekroić na pół i sprawdzić, czy jest ugotowana.
Tak przygotowane kopytka możesz podsmażyć na patelni z masełkiem szałwiowym lub bazyliowym, albo polać po prostu masłem.