Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kopytka z prawdziwkami"
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 993
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 993
Składniki
Prawdziwki oczyść, umyj, bardzo starannie osusz i pokrój w dość grube plastry. Ziemniaki ugotuj, dobrze odparuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia (możesz wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia, ale kopytka nie będą już tak pulchne i delikatne, także smak kopytek będzie nieco inny).
Zimne ziemniaki przepuść przez maszynkę lub zgnieć praską do ziemniaków. Następnie wyrób je z jajkami oraz przesianą mąką. Powstałe ciasto może nieco się lepić. Uformuj z niego wałeczek i pokrój na ukośne, niewielkie kawałki. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj minutę aż wypłyną.
Kopytka wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzu tak, aby się nie posklejały. Na łyżce oleju przesmaż boczek pokrojony w paseczki, dodaj do niego zioła i krótko przesmaż razem.
Następnie przerzuć boczek z ziołami na oddzielny talerz, a na tej samej patelni po smażeniu boczku, z dodatkiem masła, usmaż prawdziwki na złoty kolor.
Gorące kopytka połącz z boczkiem oraz smażonymi grzybami. Wszystkie delikatnie przemieszaj, rozłóż po porcji na talerze i od razu podawaj. Już na talerzach udekoruj danie świeżymi ziołami.
120 minut Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie