Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato już minęło a wraz z nim upalne dni, w czasie których chłodziliśmy się napojami z kostkami lodu. Czy to oznacza, że woreczki z lodem możemy wyrzucić z zamrażalnika ? Nie! Kostki lodu są bardzo przydatne przez cały rok - również zimą a ich zastosowanie może czasem zaskoczyć:)
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 180
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 109
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 180
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 109
Składniki
* Warzywa Blanszowane warzywa zachowają świeży, naturalny kolor jeśli od razu po odsączeniu z wrzątku zanurzymy je w zimnej wodzie z dodatkiem lodu. Buraczki gotowane w "mundurkach" łatwiej będzie obrać jeśli tuż po ugotowaniu i odcedzeniu na kilkanaście minut zanurzymy w w zimnej wodzie z lodem - skórka odejdzie od buraczków i będzie można je obierać palcami:) * Kożuch Kostka lodu wrzucona do gotującego się mleka zapobiegnie powstawaniu jakże nie lubianego kożucha. * Tłuste zupy Jeśli chcemy zebrać nadmiar tłuszczu z ciepłej zupy kilka kostek lodu owijamy ręcznikiem kuchennym lub papierowym i przeciągamy po powierzchni zupy - lodowaty ręcznik przyciągnie tłuszcz, który "osiądzie" na nim * Odgrzewanie potraw Odgrzewając potrawy w mikrofali często są one wysuszone. Kostka lodu położona na talerzu sprawi, że rozpuszczając się woda nawilży potrawę. By ugotowany ryż lub makaron w czasie odgrzewania w mikrofali nie wyschnął na porcje potrawy nakładamy 1-2 kostki lodu. * Wypieki Ciasto drożdżowe zyska delikatnie chrupiącą ale nie wyschniętą skórkę jeśli w czasie pieczenia w piekarniku umieścimy miseczkę z kilkoma kostkami lodu. Naczynie z lodem umieszczone na najniższej półce piekarnika w czasie pieczenia chleba sprawi, że skórka będzie chrupiąca a miąższ delikatny i miękki. * Pierwsza pomoc Kostki lodu możemy wykorzystać do szybkiego schłodzenia poparzonej ręki /okłady/ czy języka /powoli ssiemy/. Kilkuminutowe trzymanie lodu znieczuli palec co sprawi, że wyjęcie drzazgi będzie mniej bolesne. Lód znieczuli kostki smakowe - jeśli musimy spożyć niezbyt smaczne lekarstwo powinniśmy wcześniej possać kilka kostek lodu co zniweluje nieprzyjemny posmak. * Trudne zabrudzenia Plastelinę, gumę do żucia, wosk lub smołę z tkaniny, dywanów czy tapicerowanych mebli łatwiej usuniemy pocierając przez kilka chwil kostkami lodu - problematyczne tworzywo stwardnieje i łatwo je usuniemy podważając np. nożem