Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny zmiennik tradycyjnych mielonych na piątkowy i nie tylko obiad.
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 655
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 99
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1207
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 655
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 99
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1207
Składniki
Wieczorem gotuję (osobno) na sypko, według opisu na opakowaniu kaszę gryczaną i belugę. Zostawiam na noc w temperaturze pokojowej żeby produkty lepiej przeschły/odparowały. Następnego dnia, obieram i drobno kroję pieczarki i cebulę. Drobniutko siekam natkę i czosnek. Cebulę, natkę i czosnek zostawiam surowe. Pieczarki smażę na łyżce dobrze rozgrzanego oleju do momentu odparowania płynu i zarumienienia. Wykładam na ręcznik papierowy żeby odsączyć tłuszcz i studzę. Następnie do kaszy dodaję przyprawy oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Mielę w maszynce na najmniejszych oczkach. Później dodaję jajko i bułkę tartą, znów bardzo dokładnie mieszam:) Z powstałej masy formuję około stu gramowe, okrągłe, dosyć płaskie kotleciki. Panieruję najpierw w mące, później w rozbełtanym z cząbrem jajku, następnie w bułce tartej. Nadmiar mąki i bulki otrzepuję. Smażę na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju rzepakowego na złoto. Kotleciki z kaszy gryczanej (w różnych wersjach i z różnymi dodatkami) świetnie smakują na ciepło z patelni lub piekarnika. Odgrzane też są bardzo dobre:) Pasują do wszelkiego rodzaju surówek.