Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki z mozzarellą"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 157
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 157
Składniki
Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, posiekaj. Ser mozzarella pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i mieszając zeszklij. Wystudź.
Do garnka wlej 2 szklanki wody, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, posól, wrzuć ryż i zamieszaj. Gdy woda z ryżem zacznie się już gotować, zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką i gotuj 10-12 minut. Garnek zestaw z ognia i odstaw na ok. 10 minut. Następnie odkryj i delikatnie wymieszaj, by odparował.
Do miski włóż wystudzony ryż, dodaj cebulę, jajka, starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z masy uformuj kotleciki, do środka każdego włóż kostkę mozzarelli. Następnie obtocz je starannie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie bardzo gorący włóż kotleciki. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pomidorami lub ulubioną surówką.
60 minut. Sztuka: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie