Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety a'la gołąbki w sosie pomidorowym

Kotlety a'la gołąbki w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 350

Dodano:

Odsłon: 2604

Dzisiaj przedstawiam propozycję na kotlety z mięsa mielonego i kapusty białej, które w smaku przypominają nasze polskie gołąbki. Jest to prosta kombinacja i trochę inna.

Składniki

  • 800 g białej kapusty
  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • pietruszka zielona 1 pęczek
  • 2 gałązki tymianku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 40 ml oleju
  • 3 jajka M
  • 120 g kaszy manny
  • Do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne, papryka słodka, majeranek, suszona bazylia, przyprawa do mięs
  • 6 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety a'la gołąbki w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować drobno i przełożyć do miski. Cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na 1 łyżce oleju i później dorzucić czosnek( nie za długo, aby nie stał się gorzki). Zrumienione warzywa przełożyć do kapusty. Natkę pietruszki i gałązki tymianku posiekać i przełożyć do kapusty Mięso mielone, jajka i kaszę manną dodać do kapusty, cebuli, czosnku i posiekanych wcześniej ziół. Całość razem wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku przyprawami. Na koniec jeszcze raz wymieszać.

  2. Do miski nalać zimną wodę. Lekko zwilżonymi rękami uformować kulki o średnicy około 5 cm.

  3. Kulki smażyć na rozgrzanej patelni na rumiany kolor z dodatkiem pozostałego oleju. Po obsmażeniu kulki mięsne przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i zalać wodą do przykrycia mięsa. Dusić na małym ogniu około 40 minut. Na koniec doprawić do smaku sos.

    *Patelnią podczas smażenia nie warto ruszać, ponieważ mięso ma się zamknąć od zewnątrz, jak ma być duszone.

  4. Życzę smacznego:)!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń