Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 350
Dodano: 17.11.2020
Odsłon: 2604
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Kapustę poszatkować drobno i przełożyć do miski. Cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na 1 łyżce oleju i później dorzucić czosnek( nie za długo, aby nie stał się gorzki). Zrumienione warzywa przełożyć do kapusty. Natkę pietruszki i gałązki tymianku posiekać i przełożyć do kapusty Mięso mielone, jajka i kaszę manną dodać do kapusty, cebuli, czosnku i posiekanych wcześniej ziół. Całość razem wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku przyprawami. Na koniec jeszcze raz wymieszać.
Do miski nalać zimną wodę. Lekko zwilżonymi rękami uformować kulki o średnicy około 5 cm.
Kulki smażyć na rozgrzanej patelni na rumiany kolor z dodatkiem pozostałego oleju. Po obsmażeniu kulki mięsne przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i zalać wodą do przykrycia mięsa. Dusić na małym ogniu około 40 minut. Na koniec doprawić do smaku sos.
*Patelnią podczas smażenia nie warto ruszać, ponieważ mięso ma się zamknąć od zewnątrz, jak ma być duszone.
Życzę smacznego:)!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 19 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
pyszotka:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 18 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajny pomysł!1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 18 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Super:)1 Kto głosował? | Odpowiedz