Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariańskie "kotlety mielone", tradycyjna włoska przystawka z Kalabrii. Można również podać jako główne danie - z ostrym sosem pomidorowym. U mnie lekko zmodyfikowane - dodatkowo panierowane w płatkach owsianych. Wyszły bardziej chrupiące.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1093
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 213
Polecam.
Odsłon: 1083
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1093
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 213
Polecam.
Odsłon: 1083
Składniki
Bakłażany umyj, przekrój na połowę (wzdłuż), włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na niedużym ogniu ok. 45 minut. Odcedź i zostaw do wystygnięcia. Z ostudzonych bakłażanów odciśnij dokładnie wodę i rozgnieć widelcem.
Wymieszaj tartą bułkę z rozgniecionym i drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, serem, rozdrobnioną bazylią i pokruszonym goździkiem. Wymieszaj dokładnie z jajkiem i rozgniecionym bakłażanem. Dopraw do smaku. Uformuj podłużne krokiety, obtocz w płatkach owsianych i usmaż na złoto na oliwie.
Przygotuj sos: drobno pokrojone warzywa zeszklij na oliwie z dodatkiem masła. Wrzuć drobno posiekaną papryczkę i czosnek. Smaż jeszcze ok. 5 minut.
Dodaj pomidory razem z zalewą i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Usmażone kotlety można włożyć do sosu i chwilę podgrzewać.
U mnie podane z dużą ilością sosu, posypane obficie natką. Do tego surówka z kiszonej kapusty... Świetnie smakują również na zimno.