Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
podobnie jak Wiesia, mam ostatnio fazę na przeróżne kotleciki bezmięsne :-) tym razem zrobiłam z fasoli i grzybów leśnych. bardzo dobre, zdrowe i pożywne. polecam :-)
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 210
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1084
Polecam.
Odsłon: 1074
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 210
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1084
Polecam.
Odsłon: 1074
Składniki
Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na noc. Na drugi dzień gotujemy w świeżej wodzie do miękkości (ok. 3 godz.). Następnie odcedzamy i miksujemy blenderem. Grzyby zalewamy wodą na ok. 1 godz. (ja moczyłam całą noc). Gotujemy w tej samej wodzie ok. 1 godz. (pozostawiamy 2 - 3 łyżki wywaru, który dodajemy do masy z fasoli). Kroimy i na drobne kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i przesmażamy. Do zmielonej fasoli dodajemy cebulę z czosnkiem, grzyby, wywar z grzybów, przyprawy, jajka i bułkę tartą (tyle aby ciasto dało formować się w kotlety). Wszystko razem dokładnie mieszamy i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy z obu stron do zbrązowienia. Gotowe kotlety podałam z sosem grzybowym (ugotowanym na bazie wywaru z suszonych grzybów) i sałatką z pomidorów. Smacznego :-) P.s. przepis zaczerpnięty z blogu Mirabelki