Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety gyros w papryce

Kotlety gyros w papryce

Autor:

Przepisów i artykułów: 923 Ocena: 10805

Dodano:

Odsłon: 2663

Kolorowe kotlety nie tylko są smaczne mogą być również ozdobą świątecznego stołu a co najważniejsze szybo się przygotowuje i bez smażenia.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 papryki czerwone
  • 1 całe jajko
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 20 dag sera żółtego
  • 10 łyżeczek ketchupu pikantnego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety gyros w papryce

Przygotowanie

  1. 1. Papryki kroimy w krążki 2, 5 cm, wyjmujemy nasiona, zbędne części z papryk pozostawiamy, kroimy drobno, odstawiamy na bok.

  2. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, paprykę, którą wcześniej pokroiliśmy, oraz cebulę. Wsypujemy bułkę tarta, odlaną z zalewy kukurydzę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

  3. 3. Krążki z papryk układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w środek każdej papryki nakładamy farsz.

  4. 4. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy serem startym na tarce o dużych oczach.

  5. 5. Przed podaniem polewamy jedną łyżka ketchupu na każdy krążek papryki.
    6. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń