Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować kotlety, aby były smaczne, soczyste, sycące i pełne smaku? Wypróbuj przepis na schabowy jak od dziadka, a zachwycisz wszystkich domowników znudzonych klasycznym schabowym. Schowaj maszynkę do mielenia mięsa, by nie kusiła cię do zrobienia tradycyjnych mielonych. Lepiej dobrze naostrz nóż, bo będzie bardzo potrzebny. Dla podbicia smaku siekanych kotletów użyj ulubionych świeżych lub suszonych ziół oraz przygotuj szybki sos czosnkowy.
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1552
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 64
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1552
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 64
Składniki
Mięso ubij jak na klasyczne kotlety schabowe, aby rozbić strukturę włókien. Następnie ostrym nożem pokrój schab w drobną kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz zieleninę. Wszystkie składniki umieść w misce. Po czym wbij jajko (zacznij od jednego), dodaj mąkę, musztardę, jogurt oraz przyprawy i wymieszaj dokładnie. W razie potrzeby wbij jeszcze jedno jajko lub dodaj więcej mąki. Odstaw miskę na 10-15 minut, aby struktura mięsnej masy stała się bardziej zwarta.
Na patelni rozgrzej olej lub smalec. Nabieraj łyżką porcje mięsa, formuj w dłoniach kotlety i wykładaj na gorący tłuszcz. Smaż schabowe z dwóch stron, aby były rumiane i przekładaj do zamkniętego pokrywką garnka, by trzymały ciepło.
Majonez wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Możesz dodatkowo doprawić solą i pieprzem. Wykładaj kotlety na talerz, polej je sosem (lub podaj oddzielnie) i serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tłuczone ziemniaki i buraczki na ciepło albo mizeria.