Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotlety kartoflane"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, włóż do osolonej wody i ugotuj w mundurkach na miękko (ok. 20 minut). Wyjmij, osącz, ostudź. Obierz ze skórki, zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Włóż do miski.
Obraną, umytą i starannie osuszoną cebulę poszatkuj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, krótko zrumień. Dodaj rozdrobnione mięso mielone. Chwilę smaż razem, a potem przestudź.
Przestudzone mięso z cebulą dodaj do ziemniaków, wymieszaj. Wsyp szklankę mąki. Dodaj jedno jajko i jedno żółtko. Wyrób gładką masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem (masa powinna być pikantna). Odstaw na kilkanaście minut.
Pozostałe jajko rozkłóć z odrobiną wody (ewentualnie mleka). W osobnym naczyniu połącz resztę mąki z bułką tartą. Masę raz jeszcze przemieszaj, dodając do niej sporą szczyptę suszonych ziół.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Zanurzaj je w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej z mąką.
Wkładaj ostrożnie na rozgrzany olej i smaż z dwóch stron na ciemnozłoty kolor. Podawaj na sałacie.Źródło: Świat kobiety