Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone w sosiemusztardowym

Kotlety mielone w sosiemusztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 502

Dodano:

Odsłon: 1386

Na jednej z grup na fb podpatrzyłam przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym, postanowiłam spróbować jak smakują.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z indyka) 1 cebula otręby ( dla osób nie na diecie – bułka tarta) 1 jajo 0,5 litra bulionu war
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety mielone w sosiemusztardowym

Przygotowanie

  1. mięso przełóż do miski, wbij do niej jajo, dodaj otręby ( bułkę tartą), wyrób mięso dłońmi tak, żeby nie było zbyt rzadkie, dodaj sól, pieprz do smaku
    cebulę pokrój z kostkę, czosnek posiekaj
    na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj
    formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach ( bułka tartej) i smaż na rumiano z obu stron
    usmażone kotlety przełóż na drugą czystą patelnię
    w garnku podgrzej wywar warzywny, w osobnej misce wymieszaj śmietanę z musztardą i łyżką mąki, następnie zahartuj tak powstały sos w misce gorącym wywarem, tak zahartowany sos dodaj do reszty wywaru, dokładnie wymieszaj
    kotlety zalej sosem do połowy ich wysokości i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut
    możesz podawać z ulubionymi dodatkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń