Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotlety mielone z suszonymi pomidorami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
ok. 45 min • Porcja 450 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis dla 4 osób
Mięso zmiel, pomidory pokrój w cienkie paseczki. Kajzerkę namocz i dokładnie odciśnij. Cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oleju, wbij jajko, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i posiekany tymianek.
Starannie wyrób masę. Możesz jeszcze bardziej podkreślić oryginalny smak pulpecików, dodając do masy mięsnej łyżkę posiekanych kaparów ze słoiczka.
Mokrymi dłońmi uformuj niewielkie, okrągłe pulpeciki. Obtaczaj je w bułce tartej (nadmiar strząśnij) i usmaż na patelni ze wszystkich stron.
Można też nie obtaczać pulpecików w bułce, tylko cienko posmarować je olejem i upiec w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym – około 25 minut.
Pulpeciki, zarówno smażone jak i pieczone podawaj z opiekanymi ziemniakami, udekoruj gałązkami tymianku.Źródło: Kobieta i życie