Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z suszonymi pomidorami

Kotlety mielone z suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Kotlety mielone z suszonymi pomidorami"

Składniki

  • po 25 dag wieprzowiny i wołowiny
  • 6 suszonych pomidorów z oliwy
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek tymianku lub czubata łyżka suszonego
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 45 min • Porcja 450 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis dla 4 osób

  2. Mięso zmiel, pomidory pokrój w cienkie paseczki. Kajzerkę namocz i dokładnie odciśnij. Cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oleju, wbij jajko, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i posiekany tymianek.

  3. Starannie wyrób masę. Możesz jeszcze bardziej podkreślić oryginalny smak pulpecików, dodając do masy mięsnej łyżkę posiekanych kaparów ze słoiczka.

  4. Mokrymi dłońmi uformuj niewielkie, okrągłe pulpeciki. Obtaczaj je w bułce tartej (nadmiar strząśnij) i usmaż na patelni ze wszystkich stron.

  5. Można też nie obtaczać pulpecików w bułce, tylko cienko posmarować je olejem i upiec w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym – około 25 minut.

  6. Pulpeciki, zarówno smażone jak i pieczone podawaj z opiekanymi ziemniakami, udekoruj gałązkami tymianku.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń