Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety papieskie to alternatywa dla takich popularnych dań mięsnych, jak kotlet schabowy czy mielony. Przygotowuje się z siekanego mięsa drobiowego, co sprawia, że nie tylko są delikatniejsze w smaku, ale i zdrowsze niż dania z tłustej wieprzowiny. Kotlety papieskie swoje walory zawdzięczają też dodatkowi sporej ilości jajek oraz takich nieoczywistych składników, jak majonez czy ser żółty. Są przy tym szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5485
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8818
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7666
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5241
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5485
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8818
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7666
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5241
Składniki
Oczyść filety z kurczaka z błonek i chrząstek. Drobno posiekaj mięso. Oprósz rozmarynem, słodką papryką, kminem, kolendrą i kurkumą.
Zetrzyj ser żółty na dużych oczkach tarki.
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Wbij do miski jajka. Dodaj majonez i skrobię. Dokładnie wymieszaj składniki.
Do masy jajecznej przełóż posiekane mięso, ser i cebulę z patelni. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni trochę oleju. Nakładaj na patelnię niewielkie porcję masy, formując z niej okrągłe kotleciki. Obsmaż na złocisty kolor – kilka minut po każdej ze stron.
Usmażone kotlety odkładaj na kawałek ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Podawaj kotlety papieskie gorące, z porcją ziemniaków lub kaszy i z surówką.