Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety prezesowskie to kulinarny majstersztyk, który łączy w sobie soczyste, mielone mięso z aromatycznymi grzybami i komosą ryżową. Idealne dla każdego, kto chce poczuć się jak szef kuchni albo...po prostu prezes stołu! Odrobina świeżych ziół i musztardy nada wyrazistości. Takie kotlety sprawią, że każdy rodzinny obiad zamienia się w spotkanie na najwyższym szczeblu smaku.
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 66
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 66
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Składniki
Komosę ryżową przepłucz na sicie pod bieżącą wodą, po czym ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odsącz i odłóż do ostudzenia. Cebulkę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Następnie dodaj drobno posiekane grzyby lub starte na jarzynowej tarce. Przesmażaj, aż całość puści sok i zacznie ładnie pachnieć. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Chleb umieść w robocie kuchennym i utrzyj na piasek. Możesz użyć także razowej bułki tartej. Namocz bułkę tartą lub zmielony chleb w mleku i odstaw na ok. 15 minut.
W misce umieść mielone mięso, ugotowaną komosę, podsmażoną cebulkę z grzybami, odciśnięty z mleka zmielony chleb, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, musztardę, posiekane zioła oraz wbij jajko. Wyrób masę na jednolitą, a w razie potrzeby dodaj jeszcze jedno jajko lub kilka łyżek mleka/wody.
Z masy nabieraj łyżką porcje, formuj kulki i lekko spłaszczaj. Kotlety możesz usmażyć na gorącym oleju (z dwóch stron) lub upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut, następnie obróć je na drugą stronę i piecz jeszcze 5 minut.
Gotowe kotlety prezesowskie serwuj na gorąco z ulubioną surówką lub/i pieczonymi ziemniakami. Wyśmienicie zasmakuje także w towarzystwie grzybowego lub musztardowego sosu.