Kuchnia śląska kojarzy się z mięsnymi, treściwymi i często tłustymi potrawami, a te kotlety radzionkowskie stanowią ciekawą odmianę na tle kulinarnego regionu Górnego Śląska. Do wykonania kotletów użyliśmy wieprzowiny, ale możesz wykorzystać też drób albo wołowinę, ewentualnie mięso mieszane. Zaskakującym elementem we wnętrzu jest gotowana marchewka i szczypiorek, dzięki czemu danie zyskuje na smaku, lekkości, świeżości i walorach estetycznych.
Kotlety radzionkowskie
Składniki
- 500 g wieprzowiny (np z łopatki)
- 1 większa marchewka
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól, czarny pieprz
- olej do smażenia
Składniki
- 500 g wieprzowiny (np z łopatki)
- 1 większa marchewka
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól, czarny pieprz
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Marchewkę ugotuj wcześniej do miękkości w osolonej wodzie, po czym ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Możesz także użyć marchewki z rosołu, a osoby zabiegane mogą zetrzeć marchewkę na tarce o drobnych oczkach, aby skrócić czas pracy. Do miski włóż mielone mięso, pokrojoną marchewkę, obraną oraz drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem, wbij jajko oraz dopraw solą i czarnym pieprzem. Dla podkreślenia smaku możesz dorzucić łyżkę miodowej musztardy, łyżeczkę ulubionych ziół suszonych, a łyżka majonezu spowoduje, że kotlety będą miękkie i rozpłyną się w ustach. Dokładnie wymieszaj mięsną masę, aż będzie gładka.
Z wyrobionej masy nabieraj łyżką porcje, formuj kule zwilżonymi dłońmi i obtaczaj w bułce tartej, po czym lekko spłaszcz i przełóż na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż kotlety z dwóch stron na rumiany kolor i odkładaj na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Kotlety radzionkowskie podawaj gorące, w towarzystwie tłuczonych ziemniaków lub klusek śląskich, z dodatkiem surówki lub buraczków na ciepło.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 80

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 371

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 153
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 80

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 371

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 153



Składniki
- 500 g wieprzowiny (np z łopatki)
- 1 większa marchewka
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól, czarny pieprz
- olej do smażenia
Marchewkę ugotuj wcześniej do miękkości w osolonej wodzie, po czym ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Możesz także użyć marchewki z rosołu, a osoby zabiegane mogą zetrzeć marchewkę na tarce o drobnych oczkach, aby skrócić czas pracy. Do miski włóż mielone mięso, pokrojoną marchewkę, obraną oraz drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem, wbij jajko oraz dopraw solą i czarnym pieprzem. Dla podkreślenia smaku możesz dorzucić łyżkę miodowej musztardy, łyżeczkę ulubionych ziół suszonych, a łyżka majonezu spowoduje, że kotlety będą miękkie i rozpłyną się w ustach. Dokładnie wymieszaj mięsną masę, aż będzie gładka.
Z wyrobionej masy nabieraj łyżką porcje, formuj kule zwilżonymi dłońmi i obtaczaj w bułce tartej, po czym lekko spłaszcz i przełóż na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż kotlety z dwóch stron na rumiany kolor i odkładaj na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Kotlety radzionkowskie podawaj gorące, w towarzystwie tłuczonych ziemniaków lub klusek śląskich, z dodatkiem surówki lub buraczków na ciepło.