Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety rybno – ziemniaczane

Przepis dnia 2020-05-15
Kotlety rybno – ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4710

Dodano:

Odsłon: 14949

Kotlety rybno – ziemniaczane to pyszna propozycja na obiad. Do ich zrobienia można wykorzystać ziemniaki, co pozostały z obiadu z poprzedniego dnia. Tak samo dotyczy to ryby, jeśli piekliście bądź gotowaliście na parze i został trochę z obiadu, to jak najbardziej można wykorzystać taką porcję do kotletów. U mnie w domu sprawdziło się takie podanie ryby, troszkę to podchodzi pod przemyt ryby w ziemniakach, także propozycja obiadowa skierowana jest również do tych, co do zjedzenia ryb zmuszają się, a ryby są przecież bardzo zdrowe. Do tych kotletów użyłam fileta z dorsza, pyszny kotlet będzie również z innej ryby a z łososia to mega smaczny. Zachęcam więc, wypróbujcie zrobić takie. Ja swoje usmażyłam, ale można je również upiec, uprzednio tylko posmarować delikatnie olejem z wierzchu.

Składniki

  • 25 dkg fileta z dorsza
  • 30 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pieprz
  • Sól
  • Do panierowania:
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • Mąka
  • Na sos:
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki starego żółtego sera
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ogórek kiszony
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety rybno – ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowałam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę. Dorsza ugotowałam na parze. Ostudziłam.
    W misce rozdrobiłam dorsza widelcem na drobne kawałki i dodałam ziemniaki. Wbiłam jajko i przyprawiłam solą i pieprzem, dodałam szczypiorek i natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Wyrobiłam masę. Uformowałam kotlety i obtaczałam je w mące, później w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyłam na oleju na złoto brązowy kolor.

  2. Zrobiłam sos do kotletów.
    Wymieszałam w misce jogurt i majonez. Dodałam starty na tarce o grubych oczkach ogórek kiszony i żółty ser. Przyprawiłam do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
    Kotlety podawałam na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 maja Takie są nieziemskie! PRzepis dnia!
,

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń