Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety schabowe z dodatkami

Kotlety schabowe  z dodatkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 667

Dodano:

Odsłon: 4650

Kruche i smaczne kotlety ,które można przygotować wcześniej np. w wigilię i z powodzeniem podgrzać w święta ,a nic nie stracą ze swojego smaku.

Składniki

  • Schab 5 plastrów
  • Pieczarki 10 dag
  • Cebula biała 2 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Wino wytrawne 1 szklanka
  • Mąka 2 łyżki
  • Masło 3 łyżki
  • Przecier pomidorowy 1/2 szklanki
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Sól ,pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety schabowe z dodatkami

Przygotowanie

  1. Czosnek pokroić w drobną kostkę.Kotlety rozbić lekko tłuczkiem,natrzeć czosnkiem ,posolić,posypać tymiankiem i pieprzem.Zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.

  2. Cebulę obrać ,pokroić w piórka.Pieczarki obrać pokroić.

  3. Kotlety oprószyć lekko mąką .

  4. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć je z obu stron.

  5. Na drugim palniku w brytfance rozpuścić masło i gorące kotlety przełożyć tu i dalej smażyć na wolnym ogniu.

  6. Do patelni gdzie podsmażały się kotlety włożyć cebulę, smażyć 1 min ,dodać pieczarki ,doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze 3 min.

  7. Tak przygotowaną cebulę i pieczarki dodać do duszących się w brytfance kotletów ,a następnie podlać winem.Całość dusić razem 30 min.Po tym czasie dodać przecier pomidorowy ,delikatnie wymieszać ,jeżeli potrzeba doprawić solą i pieprzem.Chwilę dusić razem.Jeżeli kto lubi można doprawić śmietaną ,ale nie koniecznie.Podawać z ziemniakami i surówką z pora.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń