Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotlety wieprzowe z kluseczkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Kotlety opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż z każdej strony na 2 łyżkach oleju. Przełóż do piekarnika. Dopiekaj 10 min w 200 st.
Papryki oraz pomidory oczyść starannie, pokrój w paseczki. Wrzuć na patelnię, na której smażyły się kotlety. Duś 8 minut. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Posyp otartym tymiankiem.
Cukinię umyj, odetnij końcówki, usuń nasiona. Zetrzyj na tarce o małych oczkach, posyp solą i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie odciśnij sok, który puściła cukinia. Do masy dodaj posiekane listki bazylii i przeciśnięty czosnek, starty parmezan, mąkę, ricottę, bułkę tartą oraz jajko.
Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj na gładką masę. Zagotuj 3 l wody z solą. Za pomocą dwóch łyżek formuj kluseczki. Wkładaj je na wrzątek, gotuj 5 min. Podawaj z kotletami i duszonymi warzywami.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 690 kcal, cena 6,40 zł.
. Aby szybciej podać obiad, serwuj mięso z gotowymi kopytkami ziołowymi.Źródło: Świat kobiety