Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety z ciastem francuskim"
Składniki
Marchew obieram, myję i ścieram na tarce (oczka średniej wielkości). Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę. Na rozgrzanym ogniu podsmażam marchew i cebulę. Zostawiam do przestudzenia.
Do miski przekładam mięso mielone, wystudzoną marchew z cebulką, natkę pietruszki, bułkę tartą, majonez, jajo, przyprawy, a następnie dokładnie wyrabiam wszystkie na jednolitą masę.
Mięso dzielę na 9–10 równych porcji. Formuję kulki, układam na talerzu.
Arkusz ciasta francuskiego rozkładam, tnę na cieniutkie paseczki. Każdą kulkę owijam paseczkami ciasta francuskiego i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Roztrzepanym jajkiem smaruję kłębki. Układam je na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 35–40 minut.
40 min
Porcja 440 kcal
Koszt porcji ok. 4 zł
Przepis na 4 porcjeŹródło: Kobieta i życie