Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanie są uważane za jedne z najpyszniejszych grzybów, z których można przygotować pełnowartościowy posiłek. Świetnie sprawdzają się jako zamiennik mięsa. Kotlety z kani w niczym nie ustępują klasycznym schabowym, choć z pewnością mają inny smak. Są wyraziste, mięciutkie i mocno wilgotne. To danie jest obowiązkową pozycją w menu po każdym letnim i wiosennym grzybobraniu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Kanie bardzo dobrze oczyścić z igliwia i piasku. Można bardzo krótko przepłukać je pod wodą, a następnie natychmiast położyć na papierowym ręczniku.
Z grzybów usuń trzony. Kapelusze przełóż do miski i zalej je niewielką ilością mleka. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
W głębokim talerzu rozbełtaj jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Naczynia powinny być na tyle duże, by kapelusze się w nich zmieściły w całości.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Zamarynowane kanie obtocz w bułce tartej, następnie zamocz w jajku i ponownie obtocz w bułce tartej. Natychmiast kładź na rozgrzaną patelnię.
Kotlety z kani smaż na złoty kolor, po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Odkładaj na papierowy ręcznik, by oddały nadmiar tłuszczu. Danie podawaj na ciepło, z podobnymi dodatkami jak w przypadku klasycznych kotletów schabowych.