Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanie są uważane za jedne z najpyszniejszych grzybów, z których można przygotować pełnowartościowy posiłek. Świetnie sprawdzają się jako zamiennik mięsa. Kotlety z kani w niczym nie ustępują klasycznym schabowym, choć z pewnością mają inny smak. Są wyraziste, mięciutkie i mocno wilgotne. To danie jest obowiązkową pozycją w menu po każdym letnim i wiosennym grzybobraniu.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11316
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 290
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 334
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 56
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 429
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11316
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 290
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 334
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 56
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 429
Składniki
Kanie bardzo dobrze oczyścić z igliwia i piasku. Można bardzo krótko przepłukać je pod wodą, a następnie natychmiast położyć na papierowym ręczniku.
Z grzybów usuń trzony. Kapelusze przełóż do miski i zalej je niewielką ilością mleka. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
W głębokim talerzu rozbełtaj jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Naczynia powinny być na tyle duże, by kapelusze się w nich zmieściły w całości.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Zamarynowane kanie obtocz w bułce tartej, następnie zamocz w jajku i ponownie obtocz w bułce tartej. Natychmiast kładź na rozgrzaną patelnię.
Kotlety z kani smaż na złoty kolor, po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Odkładaj na papierowy ręcznik, by oddały nadmiar tłuszczu. Danie podawaj na ciepło, z podobnymi dodatkami jak w przypadku klasycznych kotletów schabowych.