Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanie są uważane za jedne z najpyszniejszych grzybów, z których można przygotować pełnowartościowy posiłek. Świetnie sprawdzają się jako zamiennik mięsa. Kotlety z kani w niczym nie ustępują klasycznym schabowym, choć z pewnością mają inny smak. Są wyraziste, mięciutkie i mocno wilgotne. To danie jest obowiązkową pozycją w menu po każdym letnim i wiosennym grzybobraniu.
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4593
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 555
Pyszna, pulchna i wilgotna babka mocno cytrynowa na kefirze z dodatkiem kisie...
Odsłon: 1149
Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomar...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakow...
Odsłon: 3690
Bardzo smaczna i szybka sałatka jajeczna z dodatkiem ogórka zielonego idealna...
Odsłon: 312
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4593
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 555
Pyszna, pulchna i wilgotna babka mocno cytrynowa na kefirze z dodatkiem kisie...
Odsłon: 1149
Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomar...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakow...
Odsłon: 3690
Bardzo smaczna i szybka sałatka jajeczna z dodatkiem ogórka zielonego idealna...
Odsłon: 312
Składniki
Kanie bardzo dobrze oczyścić z igliwia i piasku. Można bardzo krótko przepłukać je pod wodą, a następnie natychmiast położyć na papierowym ręczniku.
Z grzybów usuń trzony. Kapelusze przełóż do miski i zalej je niewielką ilością mleka. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
W głębokim talerzu rozbełtaj jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Naczynia powinny być na tyle duże, by kapelusze się w nich zmieściły w całości.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Zamarynowane kanie obtocz w bułce tartej, następnie zamocz w jajku i ponownie obtocz w bułce tartej. Natychmiast kładź na rozgrzaną patelnię.
Kotlety z kani smaż na złoty kolor, po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Odkładaj na papierowy ręcznik, by oddały nadmiar tłuszczu. Danie podawaj na ciepło, z podobnymi dodatkami jak w przypadku klasycznych kotletów schabowych.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak pieczony w słodkim sosie chili według Ewy Wachowicz
Dania główne
Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz
Dania główne
Smażone części z kaczki, ziemniaki i sałatka.
Dania główne
Biała kiełbasa zapiekana w czerwonym aromatycznym winie ze śliwkami
Kurczak pieczony w słodkim sosie chili według Ewy Wachowicz
Potrawa, choć dość nietypowa, na pewno spodoba się wszystkim, którzy dbają o...
Odsłon: 256
Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz
Tradycyjne polonezy schabowe to nic innego jak roladki wieprzowe z nadzieniem...
Odsłon: 433