Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z dowolnej kaszy są świetną alternatywą dla mięsnych, są równie smaczne a przy okazji zdrowsze. Można przygotowywać je z najróżniejszymi przyprawami i dodatkami. Dodatkowym atutem jest to, że dzieci które nie chcą jeść kasz, kotlety „kaszane” chętnie wcinają ;) Można jeść na obiad, kolację, śniadanie i jako przekąskę, na ciepło i na zimno. Można też zabrać do szkoły lub pracy zamiast kanapki.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28387
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28387
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Kaszę gotować na sypko (http://www.kasza.com.pl/strony_www/www.kasza.com.pl/jgk.html), może być trochę mniej wody niż podano na stronie. Trzeba gotować na mały ogniu i często mieszać żeby kasza nie przywarła do garnka. Soczewicę ugotować ( jak gotować soczewicę - http://kucharz.wieszjak.pl/gotowanie/273214,Jak-gotowac-soczewice.html ). Może wyjść papka. Kaszę i soczewicę wysyudzić i wymieszać (można zmiksować lub zmielić w masznce do mięsa). Cebulę, czosnek i pieczarki pokjroić w drobną kostkę i smażyć na małym ogniu tak długo, żeby sos oparował. Wystudzić, dodać do masy kaszanej. Natkę i koperek drobniutko posiekać. Dodać do masy. Dodać przyprawy, jajko i bułkę tartą lub kaszę manną (bułki lub kaszy dodajemy tyle żeby masa kleiła się do siebie a nie do rąk) Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować małe, płaskie kotleciki. Panierować w jajku i bułce. Smażyć na małym ogniu na złoty kolor. Podawać na ciepło z: kapustą lub ogórkiem kiszonym, buraczkami, szpinakiem, tartą marchewką i co komu najbardziej smakuje ;)
Opcjonalnie można dodać do kaszanej masy ser żółty (ok. 200 - 300 g) starty na tarce o małych oczkach.Można też dodać drobno pokrojone suszone śliwki, morele lub orzechy. Do panierki lub masy kaszanej można dodać: sezam, ziarna słonecznika, otręby oraz inne dodatki w/g własnego pomysłu :)