Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z kurek nie są z pewnością typowym wykorzystaniem tych aromatycznych grzybów. Nie tracą jednak niczego ze swojego smaku, a w tej postaci z pewnością będą łakomym kąskiem. To także świetna alternatywa dla wegan, którzy chcą urozmaicić swoją dietę, a dodatkowo wzbogacić ją w żelazo! Kurki są jego bogatym źródłem, dlatego warto takie kotlety przygotowywać nie tylko od święta. Ich przyrządzenie jest niesamowicie proste i szybsze od tofu. Wystarczy wszystkie składniki drobno posiekać, wymieszać i już można je smażyć!
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1954
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 390
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1954
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 390
Składniki
Kurki oczyść i drobno posiekaj. Cebule obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. W misce wymieszaj cebulę, jajka, grzyby, mąkę i bułkę tartą. Wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
Dopraw całość solą, pieprzem i natką pietruszki. Ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło. Za pomocą dużej łyżki nabieraj masę i kładź ją na rozgrzany tłuszcz, delikatnie dociskając – podobnie jak w przypadku placków ziemniaczanych. Smaż kotlety z kurek przez ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Gotowe odkładaj na talerz z ręcznikami papierowymi.
Kotlety podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, z lekką sałatką.