Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z mięsa z rosołu to doskonały sposób na wykorzystanie składników, które zwykle są wyrzucane i niedoceniane. Dzięki połączeniu delikatnego mięsa, aromatycznego rosołu i świeżych ziół, danie nabiera wyrazistego smaku oraz ciekawej tekstury. To praktyczny i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 892
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 180
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 892
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 180
Składniki
Chleb pokrój w drobną kostkę i przełóż go do miski. Zalej go bulionem i odstaw na 10 minut.
Mięso oddziel od kości i upewnij się, że nie ma w nim żadnych kości czy chrząstek. Musi być idealnie gładkie. Rozdrobnij je za pomocą malaksera lub robota kuchennego. Możesz alternatywnie bardzo drobno je posiekać. Przełóż je do osobnej miski.
Kostki chleba dobrze odciśnij i dodaj do mieszanki mięsnej. Dołóż też jajko, posiekany koperek, jogurt, sól i pieprz.
Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Dodaj ją do pozostałych składników.
Całość dobrze wymieszaj, ale tylko do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt długo.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Bierz garść masy mięsnej i formuj z niej płaskie kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż kotlety przez 4-5 minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia.
Gotowe kotlety z mięsa z rosołu odkładaj na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło, z dodatkiem lekkiej surówki i ziemniaków.
Przechowuj je w lodówce przez maksymalnie 3 dni, pod przykryciem.