Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z mięsem to świetny pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Są przepyszne i będą uwielbiane przez całą twoją rodzinę. Idealnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4149
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 630
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17338
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3222
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 191
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4149
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 630
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17338
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3222
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 191
Składniki
Kotlety ziemniaczane z mięsem odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło.
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie ubij je tłuczkiem na gładką masę i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Alternatywnie możesz użyć resztek z obiadu dnia poprzedniego.
Do puree ziemniaczanego dodaj jajko i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolite ciasto. Nie powinno się ono kleić do dłoni – jeśli tak jest, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mięso i smaż je, rozdrabniając, aż będzie ładnie zrumienione. Dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż do miski.
Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj i smaż do zeszklenia, przez ok. 5 minut. Przełóż do miski z mięsem, razem ze wszystkimi sokami.
Do farszu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.
Uformuj kotlety. Bierz po dużej garści ciasta ziemniaczanego i spłaszcz ją na płaski dysk. Nakładaj po czubatej łyżce nadzienia na środek i zlep dokładnie brzegi, by je uszczelnić. Nadaj kształt owalnego kotleta.
Do głębokiej miski wsyp bułkę tartą. Kotleta obtocz w bułce i odkładaj na bok.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety na rozgrzany tłuszcz i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą ładnie zezłocone.