Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem pomidorowy z ziołowymi kluseczkami"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 552
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 177
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 552
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 177
Składniki
czas ok. 45 min; porcja – 190 kcal, cena 2,20 zł
Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, zalej 1,5 litra w wody, zagotuj z odrobiną soli. Wrzuć mrożoną włoszczyznę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Dodaj pomidory wraz z zalewą. Gotuj kolejne 10 minut. Odkrój skórkę z pieczywa. Miąższ pokrusz i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut.
Łyżkę śmietany rozprowadź odrobiną ciepłej zupy, wlej do garnka. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Powinien być dość gęsty.
Przygotuj kluseczki do zupy. Twaróg (najlepszy będzie chudy) bardzo dobrze odciśnij, połącz z żółtkiem oraz mąką ziemniaczaną. Dodaj kilka łyżek siekanych ziół (natki i bazylii). Dopraw masę do smaku solą oraz pieprzem.
W garnku zagotuj wodę z solą. Dwiema łyżeczkami formuj z masy kluseczki. Wrzucaj je na wrzątek, gotuj 1 minutę od wypłynięcia. Wyjmuj kluseczki łyżką cedzakową.
Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup w płynie. Rozlej do talerzy. Dekoruj resztą śmietany i bazylią. Podawaj razem z kluseczkami.Źródło: Świat kobiety