Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem z pasternaku z czekoladową nutą"
Składniki
ok. 85 minut
Pasternaki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i skropić oliwą. Blachę wyścielić papierem do pieczenia i rozłożyć na nim cząstki pasternaku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ost. C i piec do miękkości.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dołożyć pasternak i podlać taką ilością bulionu, by cały był zanurzony. doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować przez około 20 minut. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Do kremu dołożyć śmietanę i wrzucić rozdrobnioną czekoladę. Zupę jeszcze przez chwilę podgrzewać (do czasu, aż czekolada się rozpuści).
Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Ozdobić drobno posiekaną dymką, papryczką chili i grzankami.Źródło: Życie na gorąco