Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię owoce morza ale preferuję zrobione moją ręką. Do tej pory robiłem krewetki z ryżem, zainspirowany przepisem naszej koleżanki ze Smakera i zrobiłem coś nowego. Zamieniłem ryż na makaron ze skutkiem pozytywnym przynajmniej dla mnie i moich bliskich. Coś zmieniłem, coś dodałem i wyszło to co wyszło a ocenę pozostawiam Państwu.
Składniki
Ja wybrałem większe krewetki mrożone, ponieważ są już w większości oczyszczone. Ale jak mam więcej czasu to kupuję w całości aby trochę się pobawić no i oczywiście jest taniej. Przy tych zostaje tylko zerwać ogony i można już działać.
Tak to wyglądają już po obróbce. Można sprawdzić czy nie zostały gdzieś czarne przewody pokarmowe, jak tak to trzeba je usunąć i do dzieła.
Na patelnie kładziemy masło i jak masło się rozpuści dodajemy krewetki. Mięso krewetek jest bardzo delikatne i nie należy długo trzymać ich na patelni.
W tak zwanym międzyczasie gotujemy wodę z solą i wsypujemy makron na gotowaną wodę. Myślę, że 15 minut gotowania makaronu wystarczy by był już dobry.
Do już przyrządzanych krewetek na maśle dodajemy pomidorki, czosnek, sól, pieprz i lekko podsmażamy. Cała operacja nie trwa długo, około 5-8 minut uważając i mieszając, by nie przypalił się czosnek.
Jak już pomidorki trochę się podsmażą dodajemy białe wino i dusimy całość, aby alkohol odparował. Musimy próbować, smakować i doprawiać. Ja lubię jak sos jest trochę gęstszy oraz dodaję szczyptę cukru lub miodu by uzyskać trochę słodyczy.
I tak wygląda końcowy efekt naszych działań, ponieważ posypuję potrawę startym na grubych oczkach parmezanem lub innym serem, który jest naszym ulubionym. Jeśli będzie smakowało to proszę o lajkowanie i polecanie przepisu znajomym. PS. Do krewetek dodaliśmy tylko 250 ml wina, a w butelce jest 0,75 l więc należy uzupełnić kieliszki i na zdrowie. SMACZNEGO :-)