Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krokiety pieczarkowe z serem"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 476
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 476
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Naleśniki: mleko wymieszaj z wodą mineralną, jajkiem i mąką. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na 20 minut.
Farsz: pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha. Drobniutko pokrój. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na łyżce rozgrzanego oleju. Dołóż pieczarki, smaż mieszając, aż wyparuje cały płyn. Grzyby zdejmij z ognia. Zetrzyj grubo 20 dag żółtego sera. Wymieszaj go z pieczarkami. Farsz przypraw solą oraz pieprzem.
Mocno rozgrzej dużą patelnię. Smaruj ją olejem. Wylewaj porcje ciasta i smaż cienie naleśniki. Na każdy nałóż plaster mięsa i porcję pieczarkowego nadzienia. Brzegi placków zawiń do środka, zroluj, uformuj krokiety. Panieruj je w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Obsmaż na rozgrzanym oleju (w sumie ok. 10 mint). Przełóż do formy.
Pozostały ser zetrzyj. Posyp nim wierzch krokietów. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj ok. 10 minut, aż ser się stopi.Źródło: Naj