Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krokiety z borowikami"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 168
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 168
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka. Zalej lekko posoloną wodą. Postaw na ogniu. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 20 minut. Miękkie ziemniaki zmiel razem z grzybami.
Piure połącz z obiema mąkami. Wbij 2 jajka. Przypraw do smaku solą oraz pierzem. Dobrze wymieszaj, a następnie zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj wałeczki szerokości mniej więcej 3 centymetrów, lekko spłaszcz je dłonią. Pokrój na kawałki długości 5–6 cm.
Krokiety panieruj najpierw w mące, potem w 3 roztrzepanych jajkach oraz na końcu w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż zrumienią się ze wszystkich stron. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Borowiki zastąp pieczarkami: wcześniej je drobniutko pokrój, podsmaż na maśle i przypraw. Dzięki temu krokiety będą tańsze o około 4 zł.Źródło: Tina