Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z kiszoną kapustą, mięsem i pieczarkami.

Krokiety z kiszoną kapustą, mięsem i pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 25091

Dodano:

Odsłon: 10799

Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty wieprzowiny i pieczarek. Poniższy przepis jest na 23-25 krokietów, bardzo pysznych.

Składniki

  • kiszona kapusta 2 słoiki 900 ml
  • pieczarki 1 kg
  • boczek świeży 60-70 dag
  • cebule 2 szt.
  • liście laurowe 4 szt.
  • ziele angielskie 5-6 ziaren
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • wegeta bez konserwantów 3 czubate łyżki
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • dobra garść majeranku
  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej 450
  • 1,5 l mleka
  • łyżeczka soli
  • 4 jajka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Krokiety z kiszoną kapustą, mięsem i pieczarkami.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie placków:

    Wszystkie składniki miksujemy, ciasto odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie smażymy placki.

  2. Przygotowanie krokietów:

    Pieczarki gotujemy (od wrzenia wody 30 min.) wraz z 4 liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową i wegetą. Po ugotowaniu pieczarek dodajemy kapustę kiszoną tylko odciśniętą nie płukaną, (sok z kapusty odlewamy do słoiczka, super witaminki do picia). Gotujemy 1- 1/5 godziny. Boczek kroimy na duże skwary, cebule w pióra i smażymy. Ugotowaną kapustę i pieczarki odcedzamy, odciskamy i mielimy wraz z usmażonym z cebulką boczkiem przez średnie sitko. Dodajemy pieprze i majranek i dobrze mieszamy. I mamy gotowy farsz do naszych krokietów. Rozkładamy placek i kładziemy farsz, zawijamy w kopertę i podsmażamy.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń