Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety z mięsem i grzybami to doskonały pomysł na proste danie, które możesz przygotować nawet z pozostałości po poprzednim obiedzie. Chrupiąca skórka i bogaty farsz sprawdzą się jako samodzielny posiłek albo dodatek do zupy.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5417
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 929
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11865
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1372
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5417
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 929
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11865
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1372
Składniki
Suszone grzyby zalej ciepłą przegotowaną wodą. Bułkę namocz w wodzie albo w mleku. Po pół godzinie odcedź grzyby i pokrój je bardzo drobno. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, a następnie zeszklij na maśle. Po kilku minutach dodaj grzyby i smaż całość jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Odstaw.
Mięso zmiel z pomocą maszynki do mielenia mięsa wraz z odsączoną bułką. Dodaj cebulę, czosnek i grzyby. Dopraw natką pietruszki, solą i pieprzem. Całość dobrze zamieszaj.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, mleko, wodę gazowaną oraz jajka. Całość miksuj lub mieszaj rózgą kuchenną, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
Dodaj olej do ciasta i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na 10-15 minut, aby składniki się dobrze połączyły.
Przygotuj patelnię. Wylewaj niewielką ilość ciasta na patelnię, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Na każdy naleśnik nałóż sporą porcję farszu. Zawiń brzegi naleśnika po bokach do środka, a następnie zwiń go w rulon, tworząc ciasno zwinięte krokiety.
W głębokim talerzu roztrzep 2 jajka. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Każdego krokieta z mięsem i grzybami obtocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej, równomiernie panierując całą powierzchnię.
Rozgrzej na patelni olej i smaż krokiety z obu stron aż zrobią się złociste.