Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja ukochana wersja krokietów - z mięsem z rosołu i domową kiszoną kapustą. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Składniki
Naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Ciasto warto zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie sprawdzamy gęstość. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki lub wody. Patelnię smarujemy olejem. Na niedużym ogniu smażymy z obu stron cienkie naleśniki. Odstawiamy do ostudzenia.
Farsz. Do farszu użyłam kawałka szpondru i mięsa obranego z korpusu kurczaka. Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w niedużą kostkę. Na oleju smażymy mięso z cebulą, aż wszystko ładnie się zarumieni. Dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną, doprawiamy paprykami i pieprzem. Dusimy razem pod przykryciem przez około 10 minut. Farsz studzimy.
Na naleśniku układamy porcję farszu - u mnie około 2 łyżki. Boki składamy do środka, resztę zawijamy w rulon. Przygotowujemy do panierowania - mąkę, jajko roztrzepane z odrobiną wody, bułkę tartą. Rulony panierujemy w mącę, otrzepujemy nadmiar, następnie w jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy do zarumienienia.