Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik duszony w winie z rodzynkami

Królik duszony w winie z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1020

Dodano:

Odsłon: 3973

Królik z rodzynkami smakuje obłędnie! Przyjemnie słodko, a przy tym lekko, mięso jest kruche, delikatne.

Składniki

  • 1 tuszka królika (ok 1,2kg)
  • 100g rodzynków
  • 4-5 moreli
  • 2 szalotki
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju
  • 200ml białego półwytrawnego wina lub cydru
  • 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • biały pieprz
  • pieprz ziołowy
  • Sól morska
  • 3 liście laurowe
  • mąka do obtoczenia
  • opcjonalnie: 4 goździki, kawałek kory cynamonu (ok 2cm)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Królik duszony w winie z rodzynkami

Przygotowanie

  1. Królika pokroić na kawałki. Posypać białym pieprzem oraz ziołowym, odstawić na godzinę. Obtoczyć w mące.
    Szalotkę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w półkrążki.
    W głębokiej patelni rozgrzać masło i olej, wyłożyć kawałki królika, obsmażyć na rumiano z każdej strony. Mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić szalotkę z marchwią. Włożyć liście laurowe, goździki i cynamon, ułożyć kawałki królika, posypać rodzynkami i pokrojonymi w kostkę morelami, posolić do smaku zalać winem, zagotować. Gdy zawartość patelni zacznie mocno bulgotać, dolać szklankę gorącego bulionu, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 90 minut. Podczas duszenia podlewać pozostałym bulionem, żeby mięso się nie przypaliło.
    Taka potrawa dobrze smakuje z kawałkiem białego pieczywa albo z ugotowaną na sypko gryczaną kaszą (niepaloną).
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń