Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Królik pieczony w plastrach boczku"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 110
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31266
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 110
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31266
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Składniki
Opłucz i osusz tuszkę królika. Mrożone mięso musisz wcześniej rozmrozić. Oddziel udka oraz przednie łapy, a grzbiet pokrój na 4 części. Lekko posól mięso, posyp oregano oraz mielonym czarnym pieprzem. Każdą część owiń plastrem boczku, przewiąż sznurkiem.
Na dno brytfanny wlej połowę oleju. Cebule obierz, pokrój je w piórka. Obrane ząbki czosnku posiekaj. Razem z cebulą wsyp do brytfanny. Ułóż przygotowane paczuszki i pokrop je resztą oleju.
Brytfannę z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz całość około 40 minut (jeśli królik jest duży albo starszy, piecz dłużej). Gdy mięso będzie już miękkie i zacznie odchodzić od kości, wyjmij paczuszki z kawałkami grzbietu, pozostaw udka. Włóż do brytfanny pomidory. Piecz razem jeszcze kilkanaście minut, by również udka były miękkie.
Grzbiet włóż z powrotem do brytfanki. Duś całość pod przykrywką jeszcze 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z gotowaną fasolką i ziemniakami.
czas ok. 70 min; porcja – 490 kcal, cena 7 złŹródło: Świat kobiety