Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik pieczony w plastrach boczku

Królik pieczony w plastrach boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 67

Przepis wart wypróbowania: "Królik pieczony w plastrach boczku"

Składniki

  • 1 królik
  • 1 łyżeczka oregano
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 małe pomidory
  • sól
  • mielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Królik pieczony w plastrach boczku

Przygotowanie

  1. Opłucz i osusz tuszkę królika. Mrożone mięso musisz wcześniej rozmrozić. Oddziel udka oraz przednie łapy, a grzbiet pokrój na 4 części. Lekko posól mięso, posyp oregano oraz mielonym czarnym pieprzem. Każdą część owiń plastrem boczku, przewiąż sznurkiem.

  2. Na dno brytfanny wlej połowę oleju. Cebule obierz, pokrój je w piórka. Obrane ząbki czosnku posiekaj. Razem z cebulą wsyp do brytfanny. Ułóż przygotowane paczuszki i pokrop je resztą oleju.

  3. Brytfannę z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz całość około 40 minut (jeśli królik jest duży albo starszy, piecz dłużej). Gdy mięso będzie już miękkie i zacznie odchodzić od kości, wyjmij paczuszki z kawałkami grzbietu, pozostaw udka. Włóż do brytfanny pomidory. Piecz razem jeszcze kilkanaście minut, by również udka były miękkie.

  4. Grzbiet włóż z powrotem do brytfanki. Duś całość pod przykrywką jeszcze 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z gotowaną fasolką i ziemniakami.

  5. czas ok. 70 min; porcja – 490 kcal, cena 7 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń