Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Królik pieczony w plastrach boczku"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424852
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10666
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336942
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424852
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10666
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336942
Składniki
Opłucz i osusz tuszkę królika. Mrożone mięso musisz wcześniej rozmrozić. Oddziel udka oraz przednie łapy, a grzbiet pokrój na 4 części. Lekko posól mięso, posyp oregano oraz mielonym czarnym pieprzem. Każdą część owiń plastrem boczku, przewiąż sznurkiem.
Na dno brytfanny wlej połowę oleju. Cebule obierz, pokrój je w piórka. Obrane ząbki czosnku posiekaj. Razem z cebulą wsyp do brytfanny. Ułóż przygotowane paczuszki i pokrop je resztą oleju.
Brytfannę z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz całość około 40 minut (jeśli królik jest duży albo starszy, piecz dłużej). Gdy mięso będzie już miękkie i zacznie odchodzić od kości, wyjmij paczuszki z kawałkami grzbietu, pozostaw udka. Włóż do brytfanny pomidory. Piecz razem jeszcze kilkanaście minut, by również udka były miękkie.
Grzbiet włóż z powrotem do brytfanki. Duś całość pod przykrywką jeszcze 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z gotowaną fasolką i ziemniakami.
czas ok. 70 min; porcja – 490 kcal, cena 7 złŹródło: Świat kobiety