Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Królik w majeranku"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 81
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 81
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Składniki
Mięso opłucz, pokrój na zgrabne porcje. Oprósz solą, pieprzem. Majeranek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oliwą i natrzyj mięso. Owiń szczelnie folią i odstaw na 2 godz. w chłodne miejsce.
Cebule obierz, pokrój w piórka. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego (lub brytfanki). Skrop oliwą, podlej wytrawnym winem, bulionem warzywnym, obsyp cebulą. Nakryj naczynie i duś w piekarniku około 2 godz. w temp. 160°C, aż mięso będzie mięciutkie.
Przed podaniem udekoruj listkami bazylii lub natki. Serwuj mięso z ziemniakami oraz mizerią lub inną surówką.Pod koniec pieczenia królika możesz dodać do potrawy dowolne pokrojone warzywa, leśne grzyby albo pieczarki.
W ten sam sposób możesz przyrządzić także pierś z indyka, schab środkowy, karkówkę albo wieprzową łopatkę.
<strong>Przepis przysłała Marzena Smoter z Kroczyna</strong>Źródło: Bella Relaks